Makroekonomi 1 (NAA126)

Läsanvisningar

Den här sidan kan vara ett lämpligt ställe att böra dina studier i Makroekonomi.

Eftersom det blev nödvändigt att på kort tid omforma kursen till en distanskurs har en hel del skrivet material tillkommit, som inte brukar vara med när kursen går som vanligt. Det nya materialet, framför allt Powerpoint-presentationer och föreläsningsanteckningar, syftar till att i någon mån ersätta de inställda föreläsningarnas funktion. Allt material är inte lika nödvändigt att gå igenom. Därför kan det behövas en översikt över kursmaterialet.

Det nödvändiga materialet utgörs av kursboken och de övningar som finns i slutet av kapitlen. Clas Erikssons föreläsningsanteckningar på svenska är också nödvändiga, för att lära sig den svenska terminologin. Det övriga materialet på webben, främst Powerpoint-presentationer och en sida där jag tänker besvara inkomna studentfrågor, har en stödjande funktion och är valfritt.

Kursboken

Det i särklass viktigaste materialet i kursen är kursboken, N. Gregory Mankiw: Macroeconomics, 10:e upplagan, kapitel 1-9. (Kapitel 10 och framåt ingår i en senare kurs, Makroekonomi 2.) Lägg ordentligt med tid på att läsa kursboken. Det är förmodligen möjligt att klara kursen med gott resultat genom att endast läsa kursboken och lösa uppgifterna som finns i slutet av varje kapitel.

Bokens kapitel består dels av teoretiska avsnitt som definierar makroekonomiska begrepp och analyserar samband mellan dessa begrepp, dels av lättsammare text med exempel, fallstudier och faktarutor.

Det är de teoretiska avsnitten som utgör stommen i kursen. I de flesta kapitel används ekonomiska modeller, d.v.s. tänkta ekonomier som är så förenklade att man kan räkna ut vad som händer där, men ändå tillräckligt realistisk för att de slutsatser man drar utifrån studiet av modellerna kan överföras till verkliga ekonomier. Sambanden mellan modellens variabler härleds ofta med hjälp av matematisk formalism och geometriska diagram. De komplexa sambanden och användningen av matematik gör att dessa avsnitt kan ta tid att läsa och kan behöva läsas flera gånger. Det är främst de teoretiska avsnitten i kapitlen som övas i uppgifterna och som prövas i tentamen.

De mer deskriptiva avsnitten i kapitlen fyller flera funktioner. De ger exempel på händelser i verkliga ekonomier som de teoretiska sambanden kan beskriva och i viss mån förklara. Vidare illustrerar de modellernas teoretiska samband med hjälp av ekonomiska data, främst från USA men även från andra länder. Det är ofta dessa lättsammare avsnitt som ger mening åt de mer teoretiska delarna, och som gör nationalekonomi intressant och roligt. Hoppar man över dessa avsnitt kan man kanske fortfarande klara tentamen, men kursen riskerar att framstå som torr och abstrakt.

Övningarna

I slutet av varje kapitel finns övningsuppgifter av två slag: Questions for Review och Problems and Applications. Den förra typen av uppgifter prövar förståelsen av kapitlets huvuddrag. Dessa frågor är i regel lite enklare och kan ofta besvaras "i huvudet". Den senare typen prövar förmågan att använda kapitlets innehåll för att lösa problem. Dessa kräver oftast att man sitter ner och arbetar en stund med papper och penna. Alla övningsuppgifter är nyttiga och rekommenderas starkt.

Vikten av att göra övningsuppgifter och att lösa problem kan inte överbetonas. Tentamensfrågorna kommer att likna dessa övningsuppgifter, i synnerhet Problems and Applications. Ibland används dessa uppgifter som mall för tentamensuppgifter, med smärre variationer, som att en skattehöjning i övningsuppgiften ändras till skattesänkning i tentamensfrågan eller att siffrorna ändras. Listan över rekommenderade uppgifter, som återfinns under länken Litteratur på hemsidan, upptar just sådana övningar som skulle kunna passa som tentamensfrågor.

Lös så många uppgifter som du har tid och möjlighet till. Fastnar du länge på en uppgift är det ett tecken på att du behöver gå tillbaka och repetera. Sök upp det relevanta avsnittet i kapitlet och försök sedan på nytt. Att arbeta med uppgifter tills man till fullo förstår hur man löser dem är det bästa sättet att förbereda sig för tentamen. Kör du fast helt så finns lösningar till alla kursbokens uppgifter på kursens webbplats. Lösningsfilerna kommer från kursbokens förlag Macmillan, och är upphovsrättsskyddade. På Canvas ligger filerna fritt tillgängliga. Filerna finns även på den externa webbplatsen, men där är de skyddade av ett lösenord, som i och för sig är lätt att räkna ut.

Anteckningar

Anteckningarna är tänkta att fylla den funktion som föreläsningarna normalt har. De sammanfattar, kommenterar och förklarar kursbokens kapitel, och kompletterar dem med ytterligare ekonomiska data. Eftersom anteckningarna är upphovsrättsskyddade finns de endast i Canvas, och är alltså inte åtkomliga för studenter som inte är registrerade på kursen.

På Canvas finns två serier med anteckningar av lite olika typ: Powerpoint-presentationer från kursbokens förlag och föreläsningsanteckningar av Clas Eriksson. Jag rekommenderar er att i första hand gå igenom Clas Erikssons föreläsningsanteckningar. De är skrivna på svenska, så det är här ni lär er den svenska terminologin. Notera att tentamen kommer att vara på svenska. Det är däremot inte nödvändigt att gå igenom förlagets Powerpoint-presentationer. Allt som står där står också i kursboken, men anteckningarna kan underlätta instuderingen.

Föreläsningsanteckningar

Dessa föreläsningsanteckningar är skrivna av Clas Eriksson, professor i nationalekonomi vid Mälardalens högskola, som vänligen ställt dem till vårt förfogande. Dessa anteckningar är skrivna på svenska. Filerna är i pdf-format. Nästan alla datorer har program för att öppna dessa filer.

Anteckningarna utgör sammanfattningar, förklaringar, kommentarer och utvidgningar av kursboken Macroeconomics av N. Gregory Mankiw. Dessutom kompletterar de kursbokens data, som huvudsakligen är hämtade från USA, med en del svenska data. De ger alltså både svensk terminologi och svensk ekonomisk kontext.

Här finns också ett repetitionsmaterial för den matematik som behövs för kursen. Det är framför allt avsnitten om linjära ekvationer och potenser som kommer till användning.

Powerpoint-presentationer

Kursbokens förlag, Macmillan, tillhandahåller dessa Powerpoint-presentationer. De följer kursbokens framställning men ger en komprimerad version med fokus på teorin, men också på kopplingen mellan teori och data. De formler, diagram och figurer som förekommer är direkt hämtade från kursboken, vilket gör det lätt att växla mellan presentationerna och boken.

Presentationerna är avsedda att öppnas i programmet Microsoft Powerpoint i Office-paketet, som är kommersiell programvara. Det tillhandahålls dock gratis för studenter vid högskolan. Ett alternativ är att använda något av programpaketen OpenOffice eller LibreOffice, som båda kan visa Powerpoint-presentationer i programmet Impress. De är båda fri programvara som kan laddas ner och installeras gratis.

Studentfrågor och svar

På kursens hemsida finns en länk med detta namn. Studentfrågor som skickas in med email kommer att besvaras där så att alla kan läsa svaren. Jag kommer också att lägga till egna kommentarer och förtydliganden när det är påkallat. När kursen börjar finns ingen information på denna sida, men innehållet byggs efterhand, som en blogg.

En annan sida, på engelska, benämnd FAQ (Frequently Asked Questions = Vanliga frågor) är ett mer statiskt dokument som besvarar frågor, huvudsakligen av administrativ natur, som är vanliga på alla nationalekonomikurser. Läs detta innan du skriver och frågar om någonting som inte specifikt gäller kursmaterialet.

Slutligen finns länken Viktiga nyheter där nyheter och uppdateringar publiceras. Kontrollera regelbundet denna sida.


Contents by Johan Lindén Revised: 2020-03-27